LEKKO POMARAŃCZOWE MOCNO TRUSKAWKOWE
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 0,4 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 0,7 kostki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 1 szklanka serka twarogowego
- 4,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka żelatyny
- ok. 0,5 kg truskawek
CO
I JAK:
1.
Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, soli,
2.
Foremki
na babeczki (ok. 20) dobrze wysmarować roztopionym masłem i wyłożyć
ciastem (najłatwiej podzielić uprzednio ciasto na 20 kuleczek).
PIEC: 15
min. 180° C
3.
Wymieszać serek z 2,5 łyżeczkami cukru pudru i skórki z
pomarańczy.
4.
Podgrzany sok z pomarańczy połączy z 2 łyżeczkami cukru pudru i
żelatyny.
5. Ostygnięte babeczki posmarować serkiem,
ułożyć na nich pokrojone
w ćwiartki truskawek
i polać ścinającą się galaretką
pomarańczową.
6.
Odstawić do lodówki do całkowitego ścięcia
galaretki.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń