FAQ


 Na ile babeczek przewidziane są przepisy?
Zazwyczaj z jednego przepisu powstaje 12 babeczek. W zależności od wielkości foremek i tego, 
do jakiego stopnia się je wypełnia, może być ich oczywiście więcej albo mniej. Jeżeli przepis ma 
w sobie dużo dodatków, np. owoców, objętość ciasta też się zwiększa i może ich powstać wtedy 
o jedną czy dwie więcej. Jeżeli z przepisu ma powstać więcej babeczek, będzie to wyraźnie zasyg-
nalizowane.

 Do jakiej wysokości napełniać foremki ciastem?
Zazwyczaj ciasta wystarczy na wypełnienie 12 foremek do ok. 3/4 ich wysokości. Zależy to też od 
tego, jakimi foremkami dysponujemy. Jeżeli są to foremki połączone ze sobą (tacka z 6 albo 12 
wgłębieniami), babeczki nawet jeśli bardzo urosną, to się nie rozleją. W takim wypadku można 
je wypełniać nawet całkowicie. Jeżeli są to natomiast foremki osobne, mało stabilne albo ciasto 
rozlewamy do samych papilotek, należy zachować ostrożność i nie przekraczać 1/2 wysokości 
pojemniczków. Tego typu foremki łatwo się odkształcają i ciasto może wypłynąć.


Ile mililitrów ma szklanka i dlaczego szklanka?
Zacznę od drugiej części pytania. Nie każdy w domu dysponuje miarką do cieczy i wagą kuchenną. 
Zazwyczaj w kuchni jednak pod ręką są szklanka, łyżka i łyżeczka i każdy potrafi podzielić kostkę 
masła na pół. Poza tym kuchnia to nie laboratorium chemiczne i niepotrzebna jest zbytnia precyzja.
Dla nieprzekonanych:

1 szklanka 250 ml
1 łyżka 15 ml
1 łyżeczka 5 ml
1 tabliczka (czekolady) 100 g
1 kostka (masła) 200 g




Jeszce jakieś wskazówki?
  • Jeszcze przed rozpoczęciem pracy nad babeczkami należy nagrzać piekarnik do podanej w prze-
pisie temperatury.
  • Babeczki z kremem po przygotowaniu należy wstawić do lodówki lub do chłodnego pomieszcze-
nia (np. piwnicy).

  • Kruche babeczki po wyciągnięciu z piekarnika należy odstawić i dopiero po ich przestygnięciu 
należy wyciągnąć je z foremek. Ciepłe są zbyt kruche i mogą się rozpaść.


Zachęcam do zadawania pytań. Postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości!

___Alice in MuffinLand___



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz