piątek, 14 czerwca 2013

dla tych w szampańskim nastroju

 SZAMPAŃSKIE

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,7 szklanki szampana


  • 1 szklanka musu z truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki szampana
  • 3 łyżki żelatyny


  • 2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 0,5 szklanki twarogu mielonego
  • 0,3 szklanki szampana


CO I JAK:
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2. Połączyć ze sobą przesianą mąkę, sodę i sól, a w osobnym 
naczyniu maślankę z szampanem.
3. Do masy partiami dodawać na zmianę składniki suche i mokre.
4. Ciasto rozlać do foremek.

 PIEC:   17 min.   170° C

5. Mus z truskawek wymieszać z cukrem pudrem i szampanem. 
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do musu. 
Odstawić do lodówki, aż zrobi się galaretka.
6. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fiksem. Twaróg dobrze 
wymieszać z szampanem. Połączyć obie masy i odstawić do 
schłodzenia do lodówki.
7. Na ostygnięte babeczki nałożyć galaretkę i masę z bitą 
śmietaną. Można udekorować dodatkowo truskawkami.

WERSJA DO DRUKU



Truskawkowy zawrót głowy 2013

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Specjalne babeczki na specjalną okazję: 18. urodziny siostry :) Więc szampan być musiał!

      Usuń
  2. Łał, musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń