SZAMPAŃSKIE
SKŁADNIKI:
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,7 szklanki szampana
- 1 szklanka musu z truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki szampana
- 3 łyżki żelatyny
- 2 szklanki słodkiej śmietanki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 0,5 szklanki twarogu mielonego
- 0,3 szklanki szampana
CO
I JAK:
1.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2.
Połączyć ze sobą przesianą mąkę, sodę i sól, a w osobnym
naczyniu maślankę z szampanem.
naczyniu maślankę z szampanem.
3.
Do masy partiami dodawać na zmianę składniki suche i mokre.
4.
Ciasto rozlać do foremek.
PIEC: 17
min. 170° C
5.
Mus z truskawek wymieszać z cukrem pudrem i szampanem.
Żelatynę
rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do musu.
6.
Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fiksem. Twaróg dobrze
wymieszać z szampanem. Połączyć obie masy i odstawić do
7.
Na ostygnięte babeczki nałożyć galaretkę i masę z bitą
szampan ? Ale inspirująco !
OdpowiedzUsuńSpecjalne babeczki na specjalną okazję: 18. urodziny siostry :) Więc szampan być musiał!
UsuńŁał, musiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń