środa, 21 maja 2014

dla stęsknionych za muffinami

 POMARAŃCZOWE Z CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI

SKŁADNIKI:
  • 0,5 szklanki masła
  • 1 jajko
  • 1,2 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy

  • 2 szklanki mąki
  • 0,3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 3 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych


CO I JAK:
1. Roztopić masło.
2. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
3. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
4. Do masy dodać posiekaną czekoladę, skórkę z pomarańczy oraz większość płatków migdałowych.
5. Ciasto rozlać do foremek. Posypać resztą płatków.


PIEC:   20 min.    180° C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz