niedziela, 22 grudnia 2013

dla chcących poczuć smak świąt

 MIODOWE Z BAKALIAMI

SKŁADNIKI:

  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 kostki masła
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki żurawiny


CO I JAK:
1. Orzechy i płatki podprażyć na suchej patelni.
2. Roztopić masło i dodać do niego resztę mokrych składników.
3. W osobnej misce wymieszać suche składniki.
4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Niezbyt dokładnie wymieszać.
5. Do ciasta dodać płatki, orzechy i żurawinę.
6. Ciasto rozlać do foremek.

 PIEC:   16 min.   170° C

WERSJA DO WYDRUKU






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz