środa, 22 maja 2013

dla solenizantek


 PIÑA COLADA

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki białego rumu

  • 2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki białego rumu
  • 0,7 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 plastry ananasa


CO I JAK:
1. Przesianą mąkę połączyć z cukrami, proszkiem do pieczenia 
i solą. Wmieszać odsączonego ananasa.
2. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem i rumem. Wlać mokre składniki do suchych i niezbyt dokładnie wymieszać.
3. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   18 min.   180° C

4. Ubić śmietankę z śmietan-fiksem i cukrem wanilinowym. 
Dodać rum i wiórki kokosowe.
5. Babeczki udekorować masą kokosową i ćwiartkami 
plastrów ananasa.

Krótka uwaga: Zamiast prawdziwego rumu można użyć aromatu rumowego: 
do ciasta dodać 2 łyżeczki aromatu, a do kremu jedną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz