PIÑA
COLADA
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki białego rumu
- 2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki białego rumu
- 0,7 szklanki wiórków kokosowych
- 3 plastry ananasa
CO
I JAK:
1.
Przesianą mąkę połączyć z
cukrami, proszkiem do pieczenia
i solą. Wmieszać odsączonego
ananasa.
2.
Jajka wymieszać z mlekiem, olejem i rumem. Wlać mokre składniki do
suchych i niezbyt dokładnie wymieszać.
3.
Ciasto rozlać do foremek.
PIEC: 18
min. 180° C
4.
Ubić śmietankę z śmietan-fiksem i cukrem wanilinowym.
Dodać
rum i wiórki kokosowe.
5.
Babeczki udekorować masą kokosową i ćwiartkami
plastrów
ananasa.
Krótka uwaga: Zamiast prawdziwego rumu można użyć aromatu rumowego:
do ciasta dodać 2 łyżeczki aromatu, a do kremu jedną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz