sobota, 11 maja 2013

dla rozkoszujących się truskawkami


 CZARNO-BIAŁE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 czekolada deserowa
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek


CO I JAK:
1. Masło i czekoladę roztopić. Odstawić do schłodzenia.
2. Z mąki, cukru pudru, żółtka, jogurtu, masła 
i czekolady wyrobić ciasto i wstawić je na pół godziny do lodówki.
3. Foremki na babeczki dobrze wysmarować 
roztopionym masłem i wyłożyć je ciastem 
(najłatwiej podzielić uprzednio ciasto na 12 
kuleczek).

 PIEC:   15 min.   200° C

4. Po upieczeniu zagotować na mleku budyń 
i wypełnić nim od razu przestygnięte babeczki. 
Na wierzchu udekorować owocami.

WERSJA DO DRUKU

1 komentarz: