czwartek, 23 maja 2013

dla mamy


 BUDYNIOWE

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,3 szklanki cukru pudru
  • 0,75 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 torebki budyniu
  • owoce (najlepiej jagodowe)


CO I JAK:
1. Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i jogurtu wyrobić ciasto i wstawić je na pół godziny do lodówki.
2. Foremki na babeczki (ok. 20) dobrze wysmarować roztopionym masłem i wy-
łożyć ciastem (najłatwiej podzielić uprzednio ciasto na 20 kuleczek).

PIEC:   15 min.   200° C

3. Po upieczeniu zagotować na mleku budyń i wypełnić nim od razu przestygnię-
te babeczki. Udekorować owocami.

WERSJA DO DRUKU


Krótka uwaga: Nie wiesz, co zrobić z białkami? 
Proponuję babeczki cytrynowe z kiwi i pianką.
Co mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

1 komentarz:

  1. Poprosze o takie przy kazdej okazji, nie tylko na Dzien Matki! ;)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji!
    Mam nadzieje, ze spotkamy sie za rok! :)
    Kasia (lejdi-of-the-house.bloog.pl)

    OdpowiedzUsuń