ZIELONE
Z GORGONZOLĄ I WINOGRONEM
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 garści szpinaku
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 0,25 szklanki oliwy
- 0,5 szklanki pokrojonego w drobną kostkę sera gorgonzola
- średnia kiść czerwonego winogrona
CO
I JAK:
2.
3 garści szpinaku zmiksować z jogurtem i sokiem z cytryny. Dobrze
wymieszać z jajkami i oliwą.
wymieszać z jajkami i oliwą.
3.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
4.
Pozostały szpinak posiekać i dodać do masy z serem.
5.
Ciasto rozlać do foremek. Winogrona pokroić na połówki, usunąć
pestki i powtykać do babeczek (ok. 2 sztuk na babeczkę).
pestki i powtykać do babeczek (ok. 2 sztuk na babeczkę).
Zebrałam się na odwagę...gorgonzola z winogronami dobrze sie komponuje...a zieleń szpinaku "powala na kolana" :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście odważne połączenie :D ale sery "śmierduchy" bardzo dobrze komponują się z owocami :)
OdpowiedzUsuń