poniedziałek, 26 sierpnia 2013

dla odważnych


 ZIELONE Z GORGONZOLĄ I WINOGRONEM

SKŁADNIKI:
(na 16 babeczek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 garści szpinaku
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 0,25 szklanki oliwy
  • 0,5 szklanki pokrojonego w drobną kostkę sera gorgonzola
  • średnia kiść czerwonego winogrona



CO I JAK:
1. Mąkę przesiać i połączyć z solą, pieprzem, cukrem, proszkiem i sodą.
2. 3 garści szpinaku zmiksować z jogurtem i sokiem z cytryny. Dobrze 
wymieszać z jajkami i oliwą.
3. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
4. Pozostały szpinak posiekać i dodać do masy z serem.
5. Ciasto rozlać do foremek. Winogrona pokroić na połówki, usunąć 
pestki i powtykać do babeczek (ok. 2 sztuk na babeczkę).


PIEC:   22 min.   160° C

WERSJA DO WYDRUKU

2 komentarze:

  1. Zebrałam się na odwagę...gorgonzola z winogronami dobrze sie komponuje...a zieleń szpinaku "powala na kolana" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście odważne połączenie :D ale sery "śmierduchy" bardzo dobrze komponują się z owocami :)

    OdpowiedzUsuń