piątek, 20 września 2013

dla jesiennych smakoszy

 KRUCHE ZE ŚLIWKĄ

fot. Sonia Łomnicka
SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu


  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


CO I JAK:
fot. Sonia Łomnicka


1. Śliwki na patelni zasypać cukrem i dodać cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, aż puszczą sok i się zredukują. Odstawić do schłodzenia.
2. Z mąki, masła, cukru i jajek, śmietany i proszku do pieczenia wyrobić ciasto.
3. Ciasto podzielić na dwie części – jedną trochę większą od drugiej.
4. Większą część ciasta rozwałkować i wykrawać z niego kółka o średnicy trochę większej od średnicy foremek na babeczki. Wyłożyć nimi foremki.
5. Do wyłożonych ciastem foremek rozłożyć masę śliwkową.
6. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać z niego kółka mniej więcej o średnicy foremek. Przykryć nimi babeczki i ponakłuwać widelcem.



PIEC:   24 min.   180° C
fot. Sonia Łomnicka

Krótka uwaga: Z pozostałego po babeczkach ciasta można do dekoracji ulepić różyczki!

WERSJA DO WYDRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz