KRUCHE ZE ŚLIWKĄ
- 0,5 kg śliwek węgierek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.
Śliwki na patelni zasypać
cukrem i dodać cynamon. Smażyć na wolnym ogniu, aż puszczą sok i
się zredukują. Odstawić do schłodzenia.
2. Z mąki, masła, cukru i jajek, śmietany i proszku do pieczenia wyrobić ciasto.
3. Ciasto podzielić na dwie części – jedną trochę większą od drugiej.
4.
Większą część ciasta rozwałkować i wykrawać z niego kółka
o średnicy trochę większej od średnicy foremek na babeczki.
Wyłożyć nimi foremki.
5.
Do wyłożonych ciastem foremek rozłożyć masę śliwkową.
6.
Pozostałe ciasto rozwałkować
i wykrawać z niego kółka mniej więcej o średnicy foremek.
Przykryć nimi babeczki i ponakłuwać widelcem.
Krótka uwaga: Z pozostałego po babeczkach ciasta można do dekoracji ulepić różyczki!
WERSJA DO WYDRUKU
WERSJA DO WYDRUKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz