niedziela, 8 września 2013

dla bezpiekarnikowców

 CYTRYNOWE Z MIKROFALÓWKI

fot. Malwina Wojewódzka
SKŁADNIKI:
(na 3 szklanki lub 4 filiżanki)
  • 1 szklanka maki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 szklanki malin
  • masło do wysmarowania szklanek/filiżanek


CO I JAK:
fot. Malwina Wojewódzka
1. W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i dobrze wymieszać.
3. Szklanki lub filiżanki wysmarować masłem i wysypać mąką.
4. Ciasto rozlać do szklanek lub filiżanek i powtykać do nich po kilka malin.


PIEC:   3,5 min.   800 W

Krótka uwaga: Maliny można zastąpić innymi owocami lub całkiem usunąć z przepisu.
Jako foremki do pieczenia w mikrofalówce świetnie nadają się szklanki po nutelli (widoczne na zdjęciu).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz