CYTRYNOWE
Z MIKROFALÓWKI
fot. Malwina Wojewódzka |
SKŁADNIKI:
(na 3 szklanki lub 4 filiżanki)
(na 3 szklanki lub 4 filiżanki)
- 1 szklanka maki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 szklanki malin
- masło do wysmarowania szklanek/filiżanek
CO
I JAK:
fot. Malwina Wojewódzka |
1.
W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre.
2.
Do suchej mieszanki wlać mokrą
i dobrze wymieszać.
3.
Szklanki lub filiżanki wysmarować masłem i wysypać mąką.
4.
Ciasto rozlać do szklanek lub
filiżanek i powtykać do nich po kilka malin.
PIEC: 3,5
min. 800 W
Krótka uwaga: Maliny można zastąpić innymi owocami lub całkiem usunąć z przepisu.
Jako foremki do pieczenia w mikrofalówce świetnie nadają się szklanki po nutelli (widoczne na zdjęciu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz