niedziela, 22 września 2013

dla dekoratorów

 RÓŻYCZKI
fot. Sonia Łomnicka

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,25 kostki masła
  • 1 jajko
  • 0,25 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany


CO I JAK:
1. Ciasto rozwałkować. Wykrawać z niego kółka (płatki) małym kieliszkiem.
2. Pierwszy płatek zwinąć w rulonik i dokładać do niego na zakładkę kolejne płatki (ok. 10).
3. Odkroić odstający dół różyczek.
4. Różyczki porozkładać do foremek do babeczek.

PIEC:   20 min.   180° C

Krótka uwaga: Różyczki można podawać osobno jako dekorację do deserów lub  położyć je na babeczkach z kremem.

fot. Sonia Łomnicka




5 komentarzy:

  1. Wpadłam tu jakiś czas temu, z polecenia mojej Malwy i muszę to napisać...
    ...po prostu muszę się przyznać... ;)
    ... że przepisy na muffinki to biorę już tylko stąd! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Bardzo mnie to cieszy :) Ja przyznaję, że w gorszy dzień na poprawę humoru namiętnie czytam twojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń