wtorek, 5 listopada 2013

dla głodnych

 DUŻE Z KURCZAKIEM, BRIE I ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:
(na 6 dużych babeczek)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy


  • 0,5 kostki masła
  • 1,7 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka


  • 1,7 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku


  • 0,3 szklanki suszonej żurawiny
  • 150 gramów sera brie

CO I JAK:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać solą, pieprzem i tymiankiem. 
Podsmażyć na oliwie i odsączyć.
2. Roztopić masło. W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre.
3. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
Śniadania do pracy/szkoły4. Do ciasta dodać kurczaka, żurawinę i pokrojony w kostkę ser.

PIEC:   27 min.   180° C

Krótka uwaga: By uzyskać porcje lunchowe, użyłam blachy z sześcioma dużymi wgłębieniami. 
Można ciasto rozłożyć na więcej mniejszych porcji. Należy wtedy skrócić czas pieczenia do 
ok. 22 minut.

Babeczki można podawać na ciepło i na zimno.



3 komentarze:

  1. O kurcze, to jest naprawdę super przepis. Muszę zrobić je w przyszłym tygodniu do pracy, bo na jutro już mam naszykowane :) Dizękuje za udział w akcji, zapraszam do kolejnych wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. tego serowego składnika bym się nie spodziewała i to jest właśnie fajne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji ŻURAWINOWEJ! Pozdrowienia z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń