DUŻE Z KURCZAKIEM,
BRIE I ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:
(na 6 dużych babeczek)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 kostki masła
- 1,7 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1,7 szklanki mąki
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,3 szklanki suszonej żurawiny
- 150 gramów sera brie
CO
I JAK:
Podsmażyć na oliwie
i odsączyć.
2. Roztopić masło. W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre.
3.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
PIEC: 27
min. 180° C
Krótka uwaga: By uzyskać porcje lunchowe, użyłam blachy z sześcioma dużymi wgłębieniami.
Można ciasto rozłożyć na więcej mniejszych porcji. Należy wtedy skrócić czas pieczenia do
ok. 22 minut.
Babeczki można podawać na ciepło i na zimno.
O kurcze, to jest naprawdę super przepis. Muszę zrobić je w przyszłym tygodniu do pracy, bo na jutro już mam naszykowane :) Dizękuje za udział w akcji, zapraszam do kolejnych wpisów.
OdpowiedzUsuńtego serowego składnika bym się nie spodziewała i to jest właśnie fajne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji ŻURAWINOWEJ! Pozdrowienia z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuń