wtorek, 15 października 2013

dla lubiących doszukiwać się lekkich nutek

 POMARAŃCZOWO-IMBIROWE

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanki maślinki
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • brązowy cukier do posypania


CO I JAK:
1. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3. Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy i imbir.
4. Ciasto rozlać do foremek i oprószyć cukrem.


PIEC:    18 min.   170° C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz