POMARAŃCZOWO-IMBIROWE
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 0,5 szklanki maślinki
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 0,5 szklanki oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- brązowy cukier do posypania
CO
I JAK:
1.
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
2.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3.
Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy i imbir.
4.
Ciasto rozlać do foremek i oprószyć cukrem.
PIEC: 18
min. 170° C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz