niedziela, 1 grudnia 2013

dla odrobiny egzotyki

 Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM

SKŁADNIKI:
(na 18 babeczek)
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru wanilinowego


  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki pokrojonego w plasterki kokosa
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru


CO I JAK:
1. Roztopić masło. W jednej misce połączyć ze sobą schłodzone masło i z mlekiem, jajkiem i mleczkiem kokosowym. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, proszkiem, sodą i cukrem wanilinowym.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3. Tabliczkę czekolady posiekać i dodać do masy z jedną szklanką kokosa.
4. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   18 min.   170° C

5. Drugą tabliczkę czekolady roztopić i połączyć z mleczkiem i cukrem 
pudrem.

6. Przestygnięte babeczki zanurzać w schłodzonej polewie i dekorować 
resztą kokosa.

WERSJA DO WYDRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz