środa, 1 kwietnia 2015

dla krewnych i znajomych

 ZAJĄCZKI

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych


  • 1,5 szklanki zmielonego twarogu
  • 0,5 szklanki nutelli
  • 0,7 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietan-fiksu


  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 48 płatków migdałowych
  • 12 łyżeczek nutelli


CO I JAK:
1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól, a w drugiej mleko, rozpuszczone masło i jajko.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać. Do masy 
dodać startą czekoladę i posiekane orzechy.
3. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   17 min.   180° C

4. Twaróg wymieszać z nutellą. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Delikatnie połączyć obie masy. Odstawić do schłodzenia.
5. Pozostałą czekoladę roztopić. Na papierze do pieczenia wylać uszka, noski i wąsy, a na połowie płatków migdałowych namalować nią źrenice. Odstawić do lodówki.
6. Każdą ostygniętą babeczkę wysmarować łyżeczką nutelli. Nałożyć obficie kremu sernikowo-nutellowego. Powtykać uszy i wąsy oraz przykleić oczy 
i noski. Odstawić do schłodzenia.

Wielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz