ZAJĄCZKI
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kostki masła
- 1 jajko
- 0,5 tabliczki czekolady deserowej
- 0,5 szklanki orzechów laskowych
- 1,5 szklanki zmielonego twarogu
- 0,5 szklanki nutelli
- 0,7 szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka śmietan-fiksu
- 0,5 tabliczki czekolady deserowej
- 48 płatków migdałowych
- 12 łyżeczek nutelli
CO
I JAK:
1.
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i sól, a w
drugiej mleko, rozpuszczone masło i jajko.
2.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać. Do
masy
dodać startą czekoladę i posiekane orzechy.
3.
Ciasto rozlać do foremek.
PIEC: 17
min. 180° C
4.
Twaróg wymieszać z nutellą. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i
śmietan-fiksem. Delikatnie połączyć obie masy. Odstawić do
schłodzenia.
5.
Pozostałą czekoladę roztopić. Na papierze do pieczenia wylać
uszka, noski i wąsy, a na połowie płatków migdałowych namalować
nią źrenice. Odstawić do lodówki.
6.
Każdą ostygniętą babeczkę wysmarować łyżeczką nutelli.
Nałożyć obficie kremu sernikowo-nutellowego. Powtykać uszy i wąsy
oraz przykleić oczy
i noski. Odstawić do schłodzenia.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz