MINISZARLOTKI
SKŁADNIKI:
- 3 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- 0,3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
CO
I JAK:
1.
Jabłka obrać i pokroić w
drobną kostkę. Podsmażyć z miodem, cytryną
i cynamonem aż lekko
zmiękną. Odstawić do schłodzenia.
2.
Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i soli wyrobić
ciasto.
3.
Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego kółka o średnicy trochę
większej od średnicy foremek na babeczki. Wyłożyć nimi foremki.
Ze skrawków ciasta uformować cienkie ruloniki.
4.
Do wyłożonych ciastem foremek rozłożyć jabłka. Na nich ułożyć
ruloniki z ciasta w kratkę i lekko je spłaszczyć przyciskając
powierzchnią ręki.
PIEC: 24
min. 180° C
jakie fajne :)
OdpowiedzUsuń