poniedziałek, 20 kwietnia 2015

dla świętujących przybycie wiosny

 MIGDAŁOWO-MALINOWE

SKŁADNIKI:
  • 0,3 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli


  • 1 szklanka dżemu malinowego
  • 1 szklanka mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 10 łyżek kolorowej posypki


CO I JAK:
1. Masło roztopić.
2. W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre.
3. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
4. Do każdej z foremek nałożyć łyżkę ciasta, położyć na nim łyżeczkę dżemu i przykryć drugą łyżką ciasta.

PIEC:   17 min.   180° C

5. Serek mascarpone rozmieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Gdy ostygnie, połączyć z serkiem. Całość wymieszać 
z resztą dżemu malinowego i odstawić do schłodzenia.
6. Na ostygnięte babeczki nałożyć schłodzony krem i udekorować 
posypką.


Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz