czwartek, 20 grudnia 2012

dla świątecznie nastrojonych


 MIKOŁAJE

SKŁADNIKI:
fot. Sonia Łomnicka
  • 2 szklanki mąki
  • 0,3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
NA BRODĘ:
fot. Sonia Łomnicka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka mielonego twarogu
NA TWARZ:
  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 8 herbatników
  • 1 łyżeczka koncentratu z buraków
NA CZAPKĘ:
  • czerwony karton
  • wata

CO I JAK:

1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, cynamon, kardamon, imbir, pieprz i sól, 
a w drugiej mleko, rozpuszczone masło, jajko i miód.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   17 min.   180° C

4. Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym, śmietan-fiksem i cukrem pudrem, wymieszać z twarogiem. 
Masę odstawić do schłodzenia.
5. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę z masłem, a następnie połączyć z mlekiem i zmielonymi herbatnikami. 
Z ostygniętej masy formować twarze mikołajów i układać je na babeczkach ze ściętym czubem.
6. Krem śmietanowo-twarogowy przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać go jako brodę, włosy i oczy. 
Źrenice można zrobić z okruchów po ściętych czubach babeczek.
Koncentratem z buraków domalować rumieńce i uzupełnić usta.
7. Z czerwonego kartonu wyciąć czapeczki. Wbić je w babeczki i dokleić pompony z waty.

WERSJA DO DRUKU


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz