MIKOŁAJE
fot. Sonia Łomnicka |
- 2 szklanki mąki
- 0,3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki miodu
NA BRODĘ:
fot. Sonia Łomnicka |
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka mielonego twarogu
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 8 herbatników
- 1 łyżeczka koncentratu z buraków
- czerwony karton
- wata
CO I JAK:
1.
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, cynamon,
kardamon, imbir, pieprz i sól,
a w drugiej mleko, rozpuszczone masło, jajko i miód.
a w drugiej mleko, rozpuszczone masło, jajko i miód.
2.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3.
Ciasto rozlać do foremek.
PIEC: 17
min. 180° C
4.
Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym, śmietan-fiksem i cukrem
pudrem, wymieszać z twarogiem.
Masę odstawić do schłodzenia.
Masę odstawić do schłodzenia.
5.
W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę z masłem, a
następnie połączyć z mlekiem i zmielonymi herbatnikami.
Z ostygniętej masy formować twarze mikołajów i układać je na babeczkach ze ściętym czubem.
Z ostygniętej masy formować twarze mikołajów i układać je na babeczkach ze ściętym czubem.
6.
Krem śmietanowo-twarogowy przełożyć do rękawa cukierniczego
i nakładać go jako brodę, włosy i oczy.
Źrenice można zrobić z okruchów po ściętych czubach babeczek.
Koncentratem z buraków domalować rumieńce i uzupełnić usta.
Źrenice można zrobić z okruchów po ściętych czubach babeczek.
Koncentratem z buraków domalować rumieńce i uzupełnić usta.
7.
Z czerwonego kartonu wyciąć czapeczki. Wbić je w babeczki i
dokleić pompony z waty.
WERSJA DO DRUKU
WERSJA DO DRUKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz