sobota, 29 grudnia 2012

klasyk


 KAWOWE

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli


CO I JAK:
1. Roztopić masło. Kawę zaparzyć w minimalnej ilości wody 
i wymieszać z mlekiem.
3. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
4. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
5. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   22 min.   180° C


POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
Roztopić tabliczkę białej czekolady i wymieszać z dwiema łyżkami masła. Można podać z posypką.


Krótka uwaga: Dla urozmaicenia do ciasta można dodać drobno posiekaną czekoladę deserową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz