DYNIOWE
- 2 szklanki startej dyni
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szkalnka mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów
- 0,3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 0,3 szklanki orzechów włoskich
CO
I JAK:
1.
Dynię podsmażyć na patelni ze skórką z cytryny, sokiem z
cytryny, łyżką cukru,
cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia.
cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia.
3.
W jednej misce połączyć mleko z olejem i jajkiem, a w drugiej
przesiana mąkę
z płatkami, otrębami, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
z płatkami, otrębami, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
4.
Wymieszać suche składniki z mokrymi oraz dynią i posiekanymi
orzechami włoskimi.
5.
Masę rozlać do foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz