środa, 19 grudnia 2012

z dyńki


DYNIOWE

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki startej dyni
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 szkalnka mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów
  • 0,3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 0,3 szklanki orzechów włoskich




CO I JAK:
1. Dynię podsmażyć na patelni ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, łyżką cukru, 
cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia.
3. W jednej misce połączyć mleko z olejem i jajkiem, a w drugiej przesiana mąkę 
z płatkami, otrębami, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
4. Wymieszać suche składniki z mokrymi oraz dynią i posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Masę rozlać do foremek.

PIEC:   20 min.   170° C

WERSJA DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz