środa, 3 kwietnia 2013

kawa na ławę


 MOKKA

SKŁADNIKI:
  • o,75 kostki masła
  • 0,6 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 podwójne espresso
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy mielonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru wanilonowego


  • 1 szklanka twarogu mielonego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 espresso
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka śmietan-fiksu


  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 12 ziaren kawy w czekoladzie


CO I JAK:
1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2. Mleko wymieszać z espresso. Przesianą mąkę połączyć z kakao, kawą, 
proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem wanilinowym.
3. Do masy porcjami dodawać na zmianę mleko z kawą i składniki suche.
4. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   20 min.   170° C

5. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i ostygniętym espresso. Słodką 
śmietankę ubić z śmietan-fiksem. Dodać do masy.
6. Roztopić obie czekolady i wymieszać ze śmietanką. Obie masy odłożyć 
do schłodzenia.
7. Na babeczki rękawem cukierniczym nałożyć najpierw masę czekoladową, 
potem kawową i udekorować ziarnami kawy.

WERSJA DO DRUKU
Babki i babeczki

2 komentarze: