piątek, 12 kwietnia 2013

dla pochłaniaczy czekolady


 MOCNO CZEKOLADOWE Z KAJMAKIEM I NUTKĄ POMARAŃCZY

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kostki masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kako
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli


  • 12 łyżeczek kajmaku


  • 2 szklanki twarogu
  • 5 łyżek kajmaku
  • 3 łyżki startej skórki z pomarańczy


CO I JAK:
1. Masło i czekoladę roztopić. Dodać mleko.
2. Jajka ubić z cukrem. Dodać płynne składniki.
3. Przesianą mąkę połączyć z kakao, proszkiem, sodą i solą i dodać do masy.
4. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   17 min.   180° C

5. Babeczkom odciąć górę, wydrążyć w nich dołek i wypełnić go łyżeczką kajmaku. Z powrotem przykryć.
6. Twaróg połączyć z kajmakiem i skórką z pomarańczy. Masę odstawić do 
schłodzenia, a następnie udekorować nią przestygnięte babeczki.


Krótka uwaga: Do dekoracji babeczek użyłam jeszcze posypki czekoladowej 
i kwiatków wyciętych ze skórki z pomarańczy.

WERSJA DO DRUKU


1 komentarz: