czwartek, 27 czerwca 2013

dla stylowych

 WĄSATE

SKŁADNIKI:
(na 18 babeczek)
  • 0,3 kostki masła
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 banany

  • 1,5 szklanki twarogu mielonego
  • 0,7 tabliczki białej czekolady
  • 2 banany
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1,5 łyżki słodkiej śmietanki


CO I JAK:
1. Roztopić oba rodzaje masła i połączyć z maślanką i jajkami. W osobnym naczyniu 
wymieszać przesianą mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać. Do masy 
dodać posiekaną czekoladę i pokrojone na małe kawałki banany.
3. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   18 min.   180° C

4. Twaróg wymieszać z roztopioną białą czekoladą i zmiksowanymi bananami. Ubić 
śmietankę i dodać do kremu. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
5. Czekoladę roztopić i wymieszać ze śmietanką. Przełożyć do rękawa cukierniczego 
i na papierze do pieczenia wylać wąsy. Odłożyć do zamrażarki, by zastygły.
6. Na ostygnięte babeczki nałożyć krem i udekorować je wąsami.


Krótka uwaga: Wąsy można wydrukować na kartce papieru i podłożyć ją pod papier 
do pieczenia jako szablon.


1 komentarz:

  1. Jakie zabawne muffiny :D Idealne na imprezę :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń