środa, 9 października 2013

dla smaczliwych

 POMIDOROWE Z AWOKADO

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 0,5 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika


  • 2 awokado
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • szczypior do dekoracji


CO I JAK:
1. Z mąki, otrębów, masła, jajek koncentratu, soli, pieprzu, cukru zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt sypkie można dodać łyżkę zimnej wody. Dodać drobno posiekany słonecznik.
2. Foremki na babeczki (ok. 20) dobrze wysmarować oliwą i wyłożyć je ciastem.

PIEC:   17 min.   180° C

3. Awokado rozrobić widelcem i dobrze wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
4. Na przestygnięte babeczki nakładać pastę z awokado i pokrojone na połówki pomidorki. Ozdobić szczypiorem.


Krótka uwaga: Dla smaczliwych? 
Tak, bo awokado to inaczej smaczliwka!

WERSJA DO WYDRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz