KRÓWKOWE
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 5 łyżek oleku
- 18 krówek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 0,3 tabliczki białej czekolady
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
CO I JAK:
1.
W jednej misce połączyć suche
składniki, w drugiej mokre.
2.
Do suchej mieszanki wlać mokrą
i niezbyt dokładnie wymieszać.
3.
Posiekać krówki.
4.
Połowę ciasta rozlać do foremek. Rozłożyć na nie 0k. 12 krówek
i przykryć drugą połową ciasta.
i przykryć drugą połową ciasta.
PIEC: 17
min. 170° C
5.
Czekolady osobno roztopić. Do gorzkiej wmieszać śmietankę.
Krótka uwaga: Białą czekoladę nakładałam rękawem cukierniczym z małym otworem,
tworząc 3 okręgi: najmniejszy na środku, największy przy brzegu. Następnie za pomocą
wykałaczki lekko rozmazywałam czekoladę, rysując cztery kreski od środka do brzegu
babeczki (tak by powstał krzyż) i kolejne cztery między poprzednimi od brzegu do środka.
WERSJA DO WYDRUKU
tworząc 3 okręgi: najmniejszy na środku, największy przy brzegu. Następnie za pomocą
wykałaczki lekko rozmazywałam czekoladę, rysując cztery kreski od środka do brzegu
babeczki (tak by powstał krzyż) i kolejne cztery między poprzednimi od brzegu do środka.
WERSJA DO WYDRUKU
Ale ładne:)Porywam Ci jedną:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :).
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńBajeczna dekoracja, nie można oderwać oczu, gratuluję. :)
OdpowiedzUsuńTeż używam maślanki...w połączeniu ze sodą robią cuda.
Mmm, cudowna rozpusta :)
OdpowiedzUsuń