czwartek, 10 października 2013

dla słodkolubnych

 KRÓWKOWE

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleku
  • 18 krówek


  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0,3 tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki



CO I JAK:
1. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3. Posiekać krówki.
4. Połowę ciasta rozlać do foremek. Rozłożyć na nie 0k. 12 krówek 
i przykryć drugą połową ciasta.

PIEC:   17 min.    170° C

5. Czekolady osobno roztopić. Do gorzkiej wmieszać śmietankę.
6. Gorzką czekoladą przykryć babeczki, ozdobić białą i udekorować 
resztą krówek.

Krótka uwaga: Białą czekoladę nakładałam rękawem cukierniczym z małym otworem, 
tworząc 3 okręgi: najmniejszy na środku, największy przy brzegu. Następnie za pomocą 
wykałaczki lekko rozmazywałam czekoladę, rysując cztery kreski od środka do brzegu 
babeczki (tak by powstał krzyż) i kolejne cztery między poprzednimi od brzegu do środka.

WERSJA DO WYDRUKU

5 komentarzy: