wtorek, 7 kwietnia 2015

dla fanów stylu amerykańskiego


 MINISZARLOTKI

SKŁADNIKI:
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli



CO I JAK:
1. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć z miodem, cytryną 
i cynamonem aż lekko zmiękną. Odstawić do schłodzenia.
2. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i soli wyrobić ciasto.

3. Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego kółka o średnicy trochę większej od średnicy foremek na babeczki. Wyłożyć nimi foremki. Ze skrawków ciasta uformować cienkie ruloniki.
4. Do wyłożonych ciastem foremek rozłożyć jabłka. Na nich ułożyć ruloniki z ciasta w kratkę i lekko je spłaszczyć przyciskając powierzchnią ręki.


PIEC:   24 min.   180° C

1 komentarz: