piątek, 4 stycznia 2013

dla śniadających na słodko


 ŚNIADANIOWE

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła

  • 2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka owoców jagodowych


CO I JAK:
1. Roztopić masło. Dodać do niego mleko i jajka. Dobrze wymieszać.
2. Połączyć ze sobą suche składniki i wmieszać w nie wymieszane uprzednio mokre.

PIEC:   27 min.    180° C

3. Ubić śmietankę z śmietan-fiksem i cukrem wanilinowym.
4. W babeczkach wydrążyć dziurki, powtykać do nich owoce,
przykryć bitą śmietaną i udekorować kolejnymi owocami.

Krótka uwaga: Do drążenia dziurek w babeczkach świetnie nadaje się narzędzie do usuwania gniazd z jabłek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz