poniedziałek, 18 lutego 2013

dla miłośników kwiatów


 SŁONECZNIKI

SKŁADNIKI:
(na 15 babeczek)
  • 0,7 kostki masła
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1,2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 0,7 szklanki mleka


  • 1 szklanka twarogu mielonego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 5 połówek brzoskwiń z syropu


CO I JAK:
1. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2. Wymieszać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
3. Do masy porcjami na zmianę dodawać składniki suche i mleko.
4. Ciasto rozłożyć do foremek. Wypełniać je do ok. dwóch trzecich ich wysokości.


PIEC:  15 min.   180° C

5. Dwie połówki brzoskwiń zmiksować z cukrem pudrem i wymieszać z mielonym twarogiem.
6. Z ostygniętych babeczek ściąć wystającą górną część i pokruszyć.
7. Resztę brzoskwiń pokroić w zwężające się ku dołowi plastry, a te w plasterki, by powstały trójkąciki.
8. Babeczki wysmarować z góry masą twarogową. Na środku ułożyć okruchy, 
a wokół plasterki brzoskwini.

Krótka uwaga: Żeby składniki ciasta dobrze się połączyły, ważne jest, aby 
miały one temperaturę pokojową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz