SŁONECZNIKI
SKŁADNIKI:
(na 15 babeczek)
- 0,7 kostki masła
- 0,7 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1,2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 0,7 szklanki mleka
- 1 szklanka twarogu mielonego
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 5 połówek brzoskwiń z syropu
CO
I JAK:
1.
Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2.
Wymieszać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i
solą.
3.
Do masy porcjami na zmianę dodawać składniki suche i mleko.
4.
Ciasto rozłożyć do foremek. Wypełniać je do ok. dwóch trzecich
ich wysokości.
PIEC: 15
min. 180° C
5.
Dwie połówki brzoskwiń zmiksować z cukrem pudrem i wymieszać z
mielonym twarogiem.
6.
Z ostygniętych babeczek ściąć wystającą górną część i
pokruszyć.
7.
Resztę brzoskwiń pokroić w zwężające się ku dołowi
plastry, a te w plasterki, by powstały trójkąciki.
8.
Babeczki wysmarować z góry masą twarogową. Na środku ułożyć
okruchy,
a wokół
plasterki brzoskwini.
Krótka uwaga: Żeby składniki ciasta dobrze się połączyły, ważne jest, aby
miały one temperaturę pokojową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz