środa, 13 lutego 2013

dla podjadaczy wieczorową porą


 POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kostki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki startej pomarańczy
  • 0,6 szklanki suszonej żurawiny


CO I JAK:
1. Roztopić masło.
2. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
3. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
4. Do masy dodać startą skórkę z pomarańczy i żurawinę.
5. Ciasto rozlać do foremek.


PIEC:   18 min.   180° C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz