piątek, 15 marca 2013

dla chcących zaszaleć na słodko


 BANOFFI
fot. Sonia Łomnicka

SKŁADNIKI:
(na 20 babeczek)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

  • 2 szklanki mąki
  • 0,75 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego


  • 3 banany
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 0,25 tabliczki gorzkiej czekolady


fot. Sonia Łomnicka
CO I JAK:
1. Mleko skondensowane w puszce gotować przez ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu. Powstałe toffi wymieszać i odstawić na pół godziny do ostygnięcia.
2. Z mąki, masła, żółtek, cukru i jogurtu wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
3. Foremki na babeczki (ok. 20) dobrze wysmarować roztopionym masłem i wyłożyć warstwą ciasta (najłatwiej podzielić uprzednio ciasto na 20 kuleczek).

PIEC:   15 min.   190° C


fot. Sonia Łomnicka
4. Dwa banany pokroić w kostkę, jednego w plastry. Czekoladę utrzeć na tarce. 
Śmietanę ubić cukrem.
5. Na ostygnięte babeczki nakładać po 2 łyżeczki toffi i kilka kostek bananów. 
Przykryć je bitą śmietaną, posypać czekoladą i udekorować plastrem banana.


Krótka uwaga: Banany można lekko skropić sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały.

WERSJA DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz