BANOFFI
SKŁADNIKI:
(na 20 babeczek)
(na 20 babeczek)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 szklanki mąki
- 0,75 kostki masła
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 banany
- 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 0,25 tabliczki gorzkiej czekolady
1.
Mleko skondensowane w puszce
gotować przez ok. 2,5 godziny na wolnym ogniu. Powstałe toffi
wymieszać i odstawić na pół godziny do ostygnięcia.
2.
Z mąki, masła, żółtek, cukru i jogurtu wyrobić ciasto i wstawić
na godzinę do lodówki.
3.
Foremki na babeczki (ok. 20) dobrze wysmarować roztopionym masłem i
wyłożyć warstwą ciasta (najłatwiej podzielić uprzednio ciasto
na 20 kuleczek).
PIEC: 15
min. 190° C
fot. Sonia Łomnicka |
Śmietanę ubić cukrem.
5.
Na ostygnięte babeczki nakładać po 2 łyżeczki toffi i kilka
kostek bananów.
Przykryć je bitą śmietaną, posypać czekoladą i udekorować plastrem banana.
Krótka uwaga: Banany można lekko skropić sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały.
WERSJA DO DRUKU
Przykryć je bitą śmietaną, posypać czekoladą i udekorować plastrem banana.
Krótka uwaga: Banany można lekko skropić sokiem z cytryny, żeby nie zbrązowiały.
WERSJA DO DRUKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz