wtorek, 12 marca 2013

dla planujących wypieki na święta

 OWIECZKI

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


  • 0,75 szklanki mleka
  • 0,5 kostki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka czekolady deserowej


  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki curku pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 szklanka serka mascarpone


  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyzki mleka
  • 6 herbatników


CO I JAK:

1.
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia, 

a w drugiej mleko, rozpuszczone masło i jajka.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać. Do masy dodać czekoladę. Zostawić kilka odłamków czekolady do dekoracji.
3. Ciasto rozlać do foremek.

PIEC:   20 min.   180° C

4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, wymieszać z serkiem.
5. Masę odstawić do schłodzenia. Nakładać ją na ostygnięte babeczki rękawem cukierniczym.
6. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę z masłem, a następnie połączyć z mlekiem i zmielonymi herbatnikami. Z ostygniętej masy formować główki 
i ogonki.
7. Z wiórków po krojeniu czekolady deserowej można stworzyć źrenice
i różki. 

WERSJA DO DRUKU


6 komentarzy:

  1. śliczne owieczki :)) przypominają mi mojego pieska maltańczyka :)) też takie puchate :)))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaa... na początku myślałam, że one z masy solnej albo modeliny :P cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne, aż by się chciało przytulić, a nie zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń