OWIECZKI
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,75 szklanki mleka
- 0,5 kostki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki curku pudru
- 1 śmietan-fix
- 1 szklanka serka mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyzki mleka
- 6 herbatników
CO I JAK:
1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia,
a w drugiej mleko, rozpuszczone masło i jajka.
1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia,
a w drugiej mleko, rozpuszczone masło i jajka.
2.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać. Do
masy dodać czekoladę. Zostawić kilka odłamków czekolady do
dekoracji.
3.
Ciasto rozlać do foremek.
PIEC: 20
min. 180° C
4.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, wymieszać z
serkiem.
5.
Masę odstawić do schłodzenia. Nakładać ją na ostygnięte
babeczki rękawem cukierniczym.
6.
W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę z masłem, a następnie
połączyć z mlekiem i zmielonymi herbatnikami. Z ostygniętej masy
formować główki
i ogonki.
i ogonki.
7.
Z wiórków po krojeniu czekolady deserowej można stworzyć źrenice
i
różki.
WERSJA DO DRUKU
śliczne owieczki :)) przypominają mi mojego pieska maltańczyka :)) też takie puchate :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
aaaa... na początku myślałam, że one z masy solnej albo modeliny :P cudowne!
OdpowiedzUsuńjadalne od stóp do głów! :)
UsuńŁadniutkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńale fajne, aż by się chciało przytulić, a nie zjeść ;)
OdpowiedzUsuń