środa, 20 marca 2013

dla tych, którzy nie lubią za słodko


 CYTRYNOWE

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki startej skórki z cytryny
  • owoce do dekoracji




CO I JAK:

1. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3. Do masy dodać skórkę z cytryny.
4. Ciasto rozlać do foremek. Po środku powtykać owoce, np. czarne porzeczki.

PIEC:   20 min.   180° C



Cytrynowe wypieki

2 komentarze: