TRUSKAWKOWE
SERNICZKI NA ZIMNO
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki zmiksowanych truskawek
- 1,2 szklanki mielonego twarogu
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 0,6 szklanki mielonych migdałów
- 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
- 24 truskawki
CO
I JAK:
1.
Zmiksować truskawki z twarogiem i cukrem pudrem. Żelatynę
rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i po ostygnięciu
dodać do masy. Masę rozlać do foremek i od-
stawić na godzinę do
lodówki.
2.
Roztopić gorzką czekoladę z połową czekolady mlecznej.
Po
przestudzeniu połączyć z mielonymi migdałami i płatkami
kukurydzianymi. Odstawić na 20 minut do lodówki.
3.
Z masy czekoladowej formować krążki o średnicy równej
największej średnicy foremek. Odstawić na pół godziny do
lodówki.
4.
Do każdego serniczka powtykać truskawkę i przykryć
go krążkiem czekoladowym. Odstawić do lodówki na ok. 3 go-
dziny.
5.
Po wyciągnięciu serniczków polać je resztą roztopionej
mlecznej czekolady i udekorować truskawkami.
Krótka uwaga: Przy wyciąganiu serniczków foremki najlepiej podlać gorącą wodą.
Zimą polecam dla obniżenia kosztów użycie truskawek mrożonych!
WERSJA DO DRUKU
Zimą polecam dla obniżenia kosztów użycie truskawek mrożonych!
WERSJA DO DRUKU
o takiej porze nie warto oglądać takie 'smaczne' zdjęcia;D
OdpowiedzUsuń