środa, 6 marca 2013

dla truskawkowych


 TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 1,2 szklanki mielonego twarogu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 0,6 szklanki mielonych migdałów
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 24 truskawki


CO I JAK:
1. Zmiksować truskawki z twarogiem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i po ostygnięciu dodać do masy. Masę rozlać do foremek i od-
stawić na godzinę do lodówki.
2. Roztopić gorzką czekoladę z połową czekolady mlecznej. 
Po przestudzeniu połączyć z mielonymi migdałami i płatkami kukurydzianymi. Odstawić na 20 minut do lodówki.
3. Z masy czekoladowej formować krążki o średnicy równej największej średnicy foremek. Odstawić na pół godziny do lodówki.
4. Do każdego serniczka powtykać truskawkę i przykryć go krążkiem czekoladowym. Odstawić do lodówki na ok. 3 go-
dziny.
5. Po wyciągnięciu serniczków polać je resztą roztopionej 
mlecznej czekolady i udekorować truskawkami.


Krótka uwaga: Przy wyciąganiu serniczków foremki najlepiej podlać gorącą wodą.
Zimą polecam dla obniżenia kosztów użycie truskawek mrożonych!

WERSJA DO DRUKU

1 komentarz:

  1. o takiej porze nie warto oglądać takie 'smaczne' zdjęcia;D

    OdpowiedzUsuń