niedziela, 3 marca 2013

dla cierpiących na brak czasu lub piekarnika



 AROMATYCZNE Z MIKROFALÓWKI


SKŁADNIKI:
(na 4 filiżanki)

  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 0,25 kostki masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 0,5 łyżeczki kardamonu


CO I JAK:
1. Jajka ubić z cukrem.
2. W mikrofalówce roztopić masło i czekoladę. 
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i dodać do niej mleko.
3. Do jajek dodać resztę mokrych składników.
4. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. 
Wmieszać do pozostałych składników.
5. Ciasto rozlać do filiżanek.

PIEC:   3,5 min.   800 W

6. Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym.
7. Przestygnięte babeczki udekorować bitą śmietaną i kardamonem.


Krótka uwaga: Babeczki można podawać w filiżankach lub wyłożone do góry 
nogami na talerzykach (obie propozycje podania na zjdęciach).

2 komentarze:

  1. świetne są takie szybkie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, widzę, że nie tylko ja opętana jestem wypiekaniem przeróżnych babecezk. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń