AROMATYCZNE
Z MIKROFALÓWKI
SKŁADNIKI:
(na 4 filiżanki)
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 0,5 tabliczki czekolady deserowej
- 0,25 kostki masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki kardamonu
CO I JAK:
1.
Jajka ubić z cukrem.
2.
W mikrofalówce roztopić masło
i czekoladę.
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i dodać do niej mleko.
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i dodać do niej mleko.
3.
Do jajek dodać resztę mokrych składników.
4.
Przesianą mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i solą.
Wmieszać do pozostałych składników.
Wmieszać do pozostałych składników.
5.
Ciasto rozlać do filiżanek.
PIEC: 3,5
min. 800 W
6.
Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym.
7.
Przestygnięte babeczki udekorować bitą śmietaną i kardamonem.
Krótka uwaga: Babeczki można podawać w filiżankach lub wyłożone do góry
nogami na talerzykach (obie propozycje podania na zjdęciach).
świetne są takie szybkie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńHej, widzę, że nie tylko ja opętana jestem wypiekaniem przeróżnych babecezk. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń