O FOREMKACH SŁÓW KILKA
i babeczki można piec bez papilotek. Efekt tego jest taki, że babeczki
są bardziej chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Używam jej również,
jeżeli babeczki przykrywam kremem, a chcę, żeby mimo to ich kolor był
widoczny. Świetnie nadaje się do przygotowania serniczków na zimno.
BLACHA Z WGŁĘBIENIAMI:
Jest najlepszym wyborem, kiedy chemy babeczki upiec w papilotkach.
W formie silikonowej istnieje bowiem niebezpieczeństwo, że papilotki
zawisną w powietrzu i babeczki nie będą miały równego spodu.
Używam ich do pieczenia kruchych babeczek. Najlepszym sposobem na to,
by babeczki łatwo odchodziły po upieczeniu, jest wysmarowanie foremek
roztopionym masłem, np. za pomocą pędzla.
OSOBNE FOREMKI SILIKONOWE:
Mogą nadać babeczkom ciekawy kształt, np. serduszek, kwiatków. Często
przydają się, kiedy ciasta wychodzi nie na 12 babeczek, a dwie, czy trzy więcej.
Należy jednak pamiętać, że takie foremki są niezbyt stabilne i nie można prze-
ciążać ich ciastem. Dlatego nie należy wypełniać ich bardziej niż do około
połowy ich wysokości.
Bardzo przydatne . ;) Sama używam ! ;D
OdpowiedzUsuńMam wszystkie rodzaje :) Nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni ;)
OdpowiedzUsuń