niedziela, 24 marca 2013

dla zagubionych



 O FOREMKACH SŁÓW KILKA

SILIKONOWA FORMA Z WGŁĘBIENIAMI:

Jest najprostsza w użyciu. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej natłuszczać 
i babeczki można piec bez papilotek. Efekt tego jest taki, że babeczki 
są bardziej chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Używam jej również, 
jeżeli babeczki przykrywam kremem, a chcę, żeby mimo to ich kolor był 
widoczny. Świetnie nadaje się do przygotowania serniczków na zimno.






BLACHA Z WGŁĘBIENIAMI:


Jest najlepszym wyborem, kiedy chemy babeczki upiec w papilotkach. 
W formie silikonowej istnieje bowiem niebezpieczeństwo, że papilotki 
zawisną w powietrzu i babeczki nie będą miały równego spodu.







BLASZANE FOREMKI KARBOWANE:


Używam ich do pieczenia kruchych babeczek. Najlepszym sposobem na to, 
by babeczki łatwo odchodziły po upieczeniu,  jest wysmarowanie foremek 
roztopionym masłem, np. za pomocą pędzla.






OSOBNE FOREMKI SILIKONOWE:


Mogą nadać babeczkom ciekawy kształt, np. serduszek, kwiatków. Często 
przydają się, kiedy ciasta wychodzi nie na 12 babeczek, a dwie, czy trzy więcej.
Należy jednak pamiętać, że takie foremki są niezbyt stabilne i nie można prze-
ciążać ich ciastem. Dlatego nie należy wypełniać ich bardziej niż do około 
połowy ich wysokości.

2 komentarze:

  1. Bardzo przydatne . ;) Sama używam ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam wszystkie rodzaje :) Nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń