sobota, 16 marca 2013

nie tylko dla królików

 MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:
(na 15 babeczek)
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 0,6 szklanki orzechów włoskich


  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 śmietan-fix
  • 0,6 szklanki twarogu mielonego


CO I JAK:
1. Jajka ubić z cukrem. Dodać olej.
2. Przesianą mąkę połączyć z cynamonem, proszkiem do pieczenia 
i sodą. Dodać do masy i dobrze wymieszać.
3. Ciasto połączyć z marchewką i orzechami. Rozlać je do foremek.

PIEC:   22 min.    180° C

4. Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fiksem. Wymieszać z twarogiem. 
Babeczki udekorować kremem. Można je też ozdobić cienkimi paseczkami 
z marchwi.

WERSJA DO DRUKU


2 komentarze: