środa, 3 lipca 2013

dla bezkompromisowych

 WANILIOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 0,7 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 0,7 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii


  • 1 szklanka musu z truskawek
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix


  • 12 truskawek
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka mleka


CO I JAK:

1. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2. Wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
3. Do masy porcjami na zmianę dodawać składniki suche i mleko.
4. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać ziarenka do ciasta. Ciasto dobrze 
wymieszać i rozlać je do foremek.


PIEC:   15 min.   180° C

5. Mus z truskawek wymieszać z dwoma łyżkami cukru i mascarpone.
6. Śmietankę ubić z łyżką cukru i śmietan-fiksem i delikatnie wymieszać 
z resztą masy. Krem odstawić do schłodzenia.
7. Czekoladę roztopić i wymieszać z mlekiem. Zanurzać w niej truskawki 
i odkładać na papier do pieczenia, a następnie do lodówki.
8. Przestygnięte babeczki udekorować kremem i truskawkami.


Krótka uwaga: Laskę wanilii po jej wykorzystaniu można w słoiku zasypać 
cukrem, odstawić na kilka tygodni i w ten sposób uzyskać cukier waniliowy.


Truskawkowy zawrót głowy 2013

1 komentarz: