WANILIOWE
Z KREMEM TRUSKAWKOWYM
SKŁADNIKI:
- 0,7 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 0,7 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka musu z truskawek
- 1 szklanka serka mascarpone
- 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 12 truskawek
- 0,5 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżka mleka
CO
I JAK:
1.
Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2.
Wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
3.
Do masy porcjami na zmianę dodawać składniki suche i mleko.
4.
Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać ziarenka do ciasta. Ciasto
dobrze
wymieszać i
rozlać je do foremek.
PIEC: 15
min. 180° C
5.
Mus z truskawek wymieszać z dwoma łyżkami cukru i mascarpone.
6.
Śmietankę ubić z łyżką cukru i śmietan-fiksem i delikatnie wymieszać
z resztą masy. Krem odstawić do schłodzenia.
z resztą masy. Krem odstawić do schłodzenia.
i odkładać na papier do pieczenia, a następnie do
lodówki.
8.
Przestygnięte babeczki udekorować kremem i truskawkami.
Krótka uwaga: Laskę wanilii po jej wykorzystaniu można w słoiku zasypać
cukrem, odstawić na kilka tygodni i w ten sposób uzyskać cukier waniliowy.
pyszne :)
OdpowiedzUsuń