KAKAOWO-PORZECZKOWE
SKŁADNIKI:
- 0,7 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka
- 1,2 szklanki czarnej porzeczki
- 1 szklanka serka mascarpone
- 0,6 szklanki słodkiej śmietanki
CO
I JAK:
1.
Utrzeć masło z połową szklanki cukru pudru.
Dodać jajka.
2.
Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia, sodą kakao i
solą.
3.
Do masy na zmianę wsypywać
suche składniki
i dolewać mleka. Dokładnie połączyć.
4.
Ciasto rozłożyć do foremek. Wypełniać je do
połowy ich
wysokości.
PIEC: 15
min. 180° C
5.
Porzeczki zmiksować z połową szklanki cukru
6.
Mus połączyć z serem mascarpone i ubitą
śmietanką.
7.
Po półgodzinnym chłodzeniu
kremu dekorować
Piękne muffiny, idealnie nadawały by się do udziału w konkursie Kuchnia inspirowana kolorami. Zapraszam do udziału, więcej info znajdziesz tutaj http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie! Przepis już wysłany :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, na pewno smakuje przepysznie i na pewno spróbuje to zrobić, może mi wyjdzie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń