niedziela, 14 lipca 2013

dla chcących nacieszyć oko

 KAKAOWO-PORZECZKOWE

SKŁADNIKI:
  • 0,7 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,2 szklanki czarnej porzeczki
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • 0,6 szklanki słodkiej śmietanki


CO I JAK:
1. Utrzeć masło z połową szklanki cukru pudru. 
Dodać jajka.
2. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do 
pieczenia, sodą kakao i solą.
3. Do masy na zmianę wsypywać suche składniki 
i dolewać mleka. Dokładnie połączyć.
4. Ciasto rozłożyć do foremek. Wypełniać je do 
połowy ich wysokości.
Kwaśnie, no właśnie

PIEC:   15 min.   180° C

5. Porzeczki zmiksować z połową szklanki cukru 
pudru i przetrzeć przez sitko.
6. Mus połączyć z serem mascarpone i ubitą 
śmietanką.
7. Po półgodzinnym chłodzeniu kremu dekorować 
babeczki rękawem cukierniczym.

WERSJA DO WYDRUKU

3 komentarze:

  1. Piękne muffiny, idealnie nadawały by się do udziału w konkursie Kuchnia inspirowana kolorami. Zapraszam do udziału, więcej info znajdziesz tutaj http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie! Przepis już wysłany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ciekawie, na pewno smakuje przepysznie i na pewno spróbuje to zrobić, może mi wyjdzie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń