RAZOWE Z ŻELEM
LIMONKOWYM I BEZĄ
SKŁADNIKI:
(na 20 babeczek)
(na 20 babeczek)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki razowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,7 kostki masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,3 szklanki soku z limonki
- 1 łyżka startej skórki z limonki
- 4 łyżki masła
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
CO
I JAK:
1.
Z mąki, masła, cukru pudru,
żółtek i jogurtu wyrobić ciasto i wstawić je
na pół godziny do
lodówki.
2.
Wysmarowane masłem foremki na babeczki (ok. 20) wyłożyć ciastem.
PIEC: 15
min. 190° C
3.
Jajka ubić z cukrem. Dodać sok i skórkę z limonki. Podgrzać na
małym
ogniu ciągle mieszając, by uzyskać taką konsystencję, aby
żel trzymał się
dzenia.
4.
Białka ubić z cukrem i sokiem
z cytryny na sztywno. Rozłożyć małe
kopczyki na papierze do
pieczenia.
PIEC: 50
min. 120° C
Bardzo ciekawy przepis :) Dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuń