środa, 10 lipca 2013

dla ciekawych nowych smaków

 RAZOWE Z ŻELEM LIMONKOWYM I BEZĄ

SKŁADNIKI:
(na 20 babeczek)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,7 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego


  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,3 szklanki soku z limonki
  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 4 łyżki masła


  • 2 białka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny


CO I JAK:
1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i jogurtu wyrobić ciasto i wstawić je 
na pół godziny do lodówki.
2. Wysmarowane masłem foremki na babeczki (ok. 20) wyłożyć ciastem.
Kwaśnie, no właśnie
PIEC:   15 min.   190° C

3. Jajka ubić z cukrem. Dodać sok i skórkę z limonki. Podgrzać na małym 
ogniu ciągle mieszając, by uzyskać taką konsystencję, aby żel trzymał się 
spodu łyżki. Po zdjęciu z ognia wymieszać z masłem i odstawić do schło-
dzenia.
4. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na sztywno. Rozłożyć małe 
kopczyki na papierze do pieczenia.

PIEC:   50 min.   120° C


5. Babeczki wypełnić żelem limonkowym i nałożyć na nie pokruszone bezy.

WERSJA DO WYDRUKU

1 komentarz: