czwartek, 18 lipca 2013

dla czekoladowych potworów

 CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ

SKŁADNIKI:
  • 0,7 kostki masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 szczypta soli
  • 2 gruszki


  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki


CO I JAK:
1. Masło i czekoladę roztopić. Odstawić do przestygnięcia.
2. Jajka ubić z cukrem. Dodać czekoladę z masłem
3. Połączyć ze sobą przesianą mąkę, sodę, pieprz i sól. Dodać 
do masy.
4. Gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Zostawić kilka cząstek do dekoracji.
5. Ciasto rozlać do foremek do ok. 2/3 ich wysokości.


PIEC:   17 min.   170° C

6. Czekoladę roztopić. Stopniowo dolewać do niej śmietankę 
i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki, aż zgęstnieje (na 
ok. pół godziny).
7. Na przestygnięte babeczki nakładać czekoladę rękawem 
cukierniczym. Udekorować pozostałymi cząstkami gruszki.

WERSJA DO WYDRUKU


2 komentarze: