MIGDAŁOWE
Z ŻURAWINĄ I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 tabliczka białej czekolady
NA KRUSZONKĘ:
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
1.
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
2.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3.
Do masy dodać żurawinę i posiekaną białą czekoladę.
4. Mielone migdały połączyć z mąką, cukrem i masłem. Kruszonką posypać babeczki.
PIEC: 25
min. 170° C
Krótka uwaga: Zamiast maślanki można spokojnie dodać mleka albo jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz