niedziela, 6 stycznia 2013

dla kruszonkowców i żurawinolubnych


 MIGDAŁOWE Z ŻURAWINĄ I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 tabliczka białej czekolady

NA KRUSZONKĘ:

  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

CO I JAK:

1. W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
2. Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
3. Do masy dodać żurawinę i posiekaną białą czekoladę.
4. Mielone migdały połączyć z mąką, cukrem i masłem. Kruszonką posypać babeczki.


PIEC:   25 min.   170° C


Krótka uwaga: Zamiast maślanki można spokojnie dodać mleka albo jogurtu naturalnego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz