środa, 23 stycznia 2013

dla tych, którzy doceniają włoskie rozwiązania


 STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI


SKŁADNIKI:
(na 15 babeczek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki curku pudru
  • 0,6 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżeczki curku wanilinowego
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • ok. 15 truskawek




CO I JAK:
1. Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i soli wyrobić ciasto i wstawić je na pół godziny 
do lodówki.
2. Foremki na babeczki (ok. 15) dobrze wysmarować roztopionym masłem i wyłożyć warstwą ciasta (najłatwiej podzielić uprzednio ciasto na 15 kuleczek).

PIEC:   15 min.    200° C

3. Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i śmietan-fiksem. Żelatynę rozpuścić w mi-
nimalnej ilości gorącej wody i po ostygnięciu wymieszać z bitą śmietaną.
4. 0,7 czekolady zetrzeć na tarce i dodać do masy. Odstawić ją na pół godziny do lo-
dówki. Resztę czekolady roztopić i wylać z niej dekoracje.
5. Na babeczki układać po czubatej łyżce masy, truskawce przekrojonej na pół i deko-
racji czekoladowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz