STRACCIATELLA Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
(na 15 babeczek)
(na 15 babeczek)
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki curku pudru
- 0,6 kostki masła
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
- 2 szklanki słodkiej śmietanki
- 4 łyżeczki curku wanilinowego
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- ok. 15 truskawek
CO
I JAK:
1.
Z mąki, cukru pudru, masła, żółtek i soli wyrobić ciasto i
wstawić je na pół godziny
do lodówki.
2.
Foremki na babeczki (ok. 15) dobrze wysmarować roztopionym masłem i wyłożyć warstwą ciasta (najłatwiej podzielić uprzednio ciasto na 15 kuleczek).
PIEC: 15
min. 200° C
3.
Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i śmietan-fiksem. Żelatynę
rozpuścić w mi-
nimalnej ilości gorącej wody i po ostygnięciu
wymieszać z bitą śmietaną.
4.
0,7 czekolady zetrzeć na tarce i dodać do masy. Odstawić ją na
pół godziny do lo-
dówki. Resztę czekolady roztopić i wylać z niej dekoracje.
5.
Na babeczki układać po
czubatej łyżce masy, truskawce przekrojonej na pół i deko-
racji
czekoladowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz