piątek, 25 stycznia 2013

dla ukochanych


 POMARAŃCZOWO-TRUFLOWE

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynomonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki skórki z pomarańczy


  • 1 tabliczka białej czkeolady
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy


  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 5 herbatników
  • 3 łyżki kakao


CO I JAK:
1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, a w drugiej masło, mleko, sok, jajko i startą skórkę.
2. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Rozlać do foremek.

PIEC:   27 min.   180° C

3. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z sokiem, śmietaną 
i startą skórką. Wstawić na 0,5 godziny do lodówki.
4. Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną 
i cukrem pudrem oraz dodać pokruszone herbatniki. Wstawić na 0,5 godziny 
do lodówki. Z masy uformować serca i obtoczyć 
je w kakao.
5. Na przestygnięte babeczki nałożyć polewę z białej czekolady i udekorować 
je truflowymi sercami.

WERSJA DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz