TROPIKALNE
- 1 kostka masła
- 0,7 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1,3 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 starta skórka z cytryny
- 1 puszka ananasa
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki curku
- 1 łyżka żelatyny
CO
I JAK:
1.
Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2.
Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z
masą.
3.
Dodać skórkę z cytryny.
4.
Ciasto rozłożyć do foremek. Wypełniać je do połowy ich
wysokości.
PIEC: 15
min. 180° C
5.
Ananasa zmiksować.
6.
Syrop z puszki dopełnić wodą do 500 ml (czyli syropu z wodą ma
być 2 szklanki).
W płynie zagotować budyń, dodając cukier.
7.
Do masy wmieszać zmiksowanego ananasa i żelatynę rozpuszczoną
w minimalnej ilości wrzątku (po jej ostygnięciu).
8.
Masę ananasową odstawić do lodówki na kilka godzin.
Udekorować
nią babeczki.
Krótka uwaga: Żeby składniki ciasta dobrze się połączyły,
ważne jest, aby miały one temperaturę pokojową.
Zamiast ananasa można również użyć brzoskwiń z puszki.
Polecam też dekorowanie babeczek innymi owocami (na zdjęciach kiwi i mango).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz