środa, 9 stycznia 2013

dla owocowo zakręconych


 TROPIKALNE


SKŁADNIKI:
(na 18 babeczek)
  • 1 kostka masła
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1,3 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 starta skórka z cytryny
  • 1 puszka ananasa
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki curku
  • 1 łyżka żelatyny


CO I JAK:
1. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać jajka.
2. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą.
3. Dodać skórkę z cytryny.
4. Ciasto rozłożyć do foremek. Wypełniać je do połowy ich wysokości.


PIEC:   15 min.   180° C

5. Ananasa zmiksować.
6. Syrop z puszki dopełnić wodą do 500 ml (czyli syropu z wodą ma być 2 szklanki). 
W płynie zagotować budyń, dodając cukier.
7. Do masy wmieszać zmiksowanego ananasa i żelatynę rozpuszczoną 
w minimalnej ilości wrzątku (po jej ostygnięciu).
8. Masę ananasową odstawić do lodówki na kilka godzin.
 Udekorować nią babeczki.

Krótka uwaga: Żeby składniki ciasta dobrze się połączyły, 
ważne jest, aby miały one temperaturę pokojową. 

Zamiast ananasa można również użyć brzoskwiń z puszki. 
Polecam też dekorowanie babeczek innymi owocami (na zdjęciach kiwi i mango).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz