poniedziałek, 14 stycznia 2013

dla organizatorów dużych imprez


 Z TWAROŻKIEM I ŁOSOSIEM

fot. Sonia Łomnicka
SKŁADNIKI:
(na 40 babeczek)
  • 4 sklanki mąki
  • 1,75 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki jogurtu


  • 3 szklanki twarogu mielonego
  • 0,3 szklanki jogurtu
  • 0,3 szklanki majonezu
fot. Sonia Łomnicka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • ok. 10 ogórków konserwowych
  • 1 natka pietruszki
  • 2 płaty (po 100 g) łososia wędzonego

CO I JAK:
1. Z mąki, masła, żółtek, soli, cukru i jogurtu wyrobić ciasto, 
podzielić na pół i wstawić na godzinę do lodówki.
2. Foremki na babeczki (ok. 40) dobrze wysmarować roztopionym 
masłem i wyłożyć warstwą ciasta (najłatwiej podzielić uprzednio
ciasto na 40 kuleczek).

fot. Sonia Łomnicka
PIEC:   18 min.   190° C

3. Twaróg połączyć z jogurtem, majonezem, solą, pieprzem i tymiankiem.
4. Ogórki pokroić w drobną kostkę, posiekać połowę pietruszki i dodać 
do twarożku. Łososia pokroić na cienkie paski, z reszty pietruszki oddzielić listki.
5. Na ostygnięte babeczki nakładać po łyżce twarożku, zwiniętym 
w rulonik łososiu i listku pietruszki. 

WERSJA DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz