CZEKOLADOWO-BANANOWE
SKŁADNIKI:
- 0,5 kostki masła
- 1 jajko
- 1,2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
- 2 banany
CO
I JAK:
1.
Roztopić masło.
2.
W jednej misce połączyć suche składniki, w drugiej mokre.
3.
Do suchej mieszanki wlać mokrą i niezbyt dokładnie wymieszać.
4.
Do masy dodać posiekaną czekoladę oraz obrane i pokrojone w kostkę
banany.
5.
Ciasto rozlać do foremek.
PIEC: 20
min. 180° C
Krótka uwaga: Na zdjęciu pomysł na zastąpienie papilotek papierem do pieczenia!
Wystarczy wyciąć kwadraty z papieru o boku równym mniej więcej 1/3 szerokości
arkusza papieru do pieczenia, a następnie wgnieść je w foremki dnem szklanki.
Nie należy przejmować się tym, że papier będzie się odkształcał. Kiedy nałożymy
do niego porcję ciasta, pomoże nam grawitacja.
ile wychodzi z tego przepisu muffinek?
OdpowiedzUsuńokoło 12. oczywiście zależy to też od foremek :)
Usuńzapraszam do przeczytania wskazówek: http://alice-in-muffinland-pl.blogspot.com/p/q.html
te muffinki są genialne! <3
OdpowiedzUsuń